Unikátní vinotéka plná pokladů

LIBOR BUDINSKÝ - Seznam zprávy (zdroj zde)

Na pražské Letné již dva roky funguje unikátní vinotéka s podtitulkem Neznámí vinaři. Nabízí produkci malých vinařství – například vína na rande, bazénovky nebo vína pro romantickou večeři.

Spolumajitel Degustéky Neznámí vinaři Petr Rubáš ve svém království.

Samozřejmě že na Letné dnes už žádné vinice či vinařství nenajdete. I když v minulosti se zde víno hojně pěstovalo – ještě v 16. století stály na stráních Letenské pláně desítky vinic. Pod budovou restaurace Expo 58 se dokonce dochovaly nádherné renesanční sklepy, v nichž víno kdysi zrálo.

My ovšem míříme o pár stovek metrů dál, do ulice Františka Křížka, kde již dva roky funguje unikátní vinotéka Neznámí vinaři.

Vinotéku založili mladí manželé, velcí milovníci vína, kteří jezdí po léta na Moravu, kde objevili řadu zajímavých mikro vinařů s produkcí zhruba do třiceti tisíc lahví. Jejich vína nenajdete v žádných supermarketech, nejsou dělaná na míru vkusu, ale tak, aby chutnala hlavně samotným vinařům.

V malé a útulné vinotéce nazvané Degustéka není víno snobskou záležitostí, nebudou vás poučovat o mimořádném terroir vinic s vizitkou grand cru, ale zeptají se, zda potřebujete bazénovku, víno na rande, na grilování s přáteli či na romantickou večeři.

Projekt Neznámí vinaři Seznam Zprávy zaujal, a tak požádaly spolumajitele Petra Rubáše o krátký rozhovor.

Kdy a jak vznikl projekt Neznámí vinaři?

Mnoho let jsme jezdili se ženou na jižní Moravu, kde jsme na kole projížděli krásná místa a navštěvovali vinařství. I když jsme měli k ruce různé vinařské průvodce, většina vín byl těžký průměr. Jen občas jsme narazili na víno, které nám učarovalo, a žena přišla s nápadem, že by o těch výjimečných vínech a vinařích začala psát blog, aby se lidé dozvěděli, že na Moravě vznikají skvělá vína.

Pak jsme se ale rozhodli, že to pojmeme trochu komplexněji. S vinaři jsme natočili krátké medailonky a začali jejich vína prodávat přes e-shop. Nejdřív především pro naše kamarády, kteří hledali zajímavá vína za dobré ceny. To bylo v roce 2017.

Jak se váš projekt rozjel?

Natočili jsme šest medailonků, vymysleli název Neznámí vinaři a spustili e-shop. Něco jsme prodali, ale žádná sláva to nebyla. Pak ale chtělo pár kamarádů udělat degustaci a to se chytlo. Udělali jsme druhou a třetí a najednou jsme měli degustace na půl roku vyprodané.

Hlavní změna nastala před třemi lety, kdy jsme získali do pronájmu malou vinotéku nedaleko Bio Oka na Letné. Odešel jsem z původní práce a začal se věnovat vínu na plný úvazek.
Prostory, v nichž se pořádají degustace.Prostory, v nichž se pořádají degustace.

Kolik vinařů zastupujete a kolik máte v nabídce vín?

Máme dvanáct vinařů a nabízíme zhruba 90 šarží vín, žádné sudové. Výhoda je, že máme všechna vína osobně vybraná a přechutnaná, takže neprodáváme nic, co by nechutnalo nám. Navíc prodáváme vína od malých vinařů, kteří mají produkci do 30, výjimečně 50 tisíc lahví ročně, což znamená, že vína dělají sami, obvykle přesně taková, jaká chutnají jim.

Nemáme rádi snobství kolem vína, prodáváme vína, která jsou přístupná, srozumitelná a budou vás bavit. Navíc za normální ceny.

Zaujalo mě vaše dělení vín na vína na rande, bazénovky, vína pro romantickou večeři. Co si pod tím máme představit?

Rozdělení do těchto kategorií je pro naše zákazníky jakási návodná pomůcka, která říká, pro jaké situace se dané víno hodí především. Když si vezmete třeba „nabublanou“ frankovku od Zbyňka Osičky s dvaceti gramy zbytkového cukru, tak to není víno ke steaku, ale k bazénu, zvlášť když přihodíte dvě kostky ledu. Je to frešové víno, které vás osvěží a potěší. Nic k přemýšlení.

Nenápadný dům na pražské Letné je už dva roky sídlem unikátní vinotéky.
Nenápadný dům na pražské Letné je už dva roky sídlem unikátní vinotéky.

Které je k přemýšlení?

Třeba Pinot Noir 2017 od Jiřího Kopečka z Valtic. Složité, ale současně harmonické a ušlechtilé víno, které pomalu a postupně otevírá své chutě a vůně a nepustí vás k jiné skleničce. Otevřít tuto lahev je opravdu dlouhý zážitek, každý lok bude jiný, lepší.

A co víno na rande?

To je zvláštní situace, neboť potřebujete aromatické a suché víno, které bude vyhovovat hlavně dámě, ale současně muž ho ještě zvládne, aniž by se musel přemáhat. Třeba takové cuvée (víno, v němž vinař mísí různé odrůdy, většinou dvě až tři, pozn. red.) muškátu a müllerky 2021 z vinařství Filiberk.

Kdybyste měl vybrat a stručně představit tři nejlepší či nejzajímavější vína z vaší nabídky, která by to byla?

Ryzlink rýnský od Zbyňka Osičky Noble Rot. Botrytický sběr, tedy víno s ušlechtilou plísní. Aromatická bomba, víno bohatých chutí. Dále Ryzlink vlašský od Lubomíra Tichého, ročník 2019, barik víno, které zraje ve speciálních dubových sudech, pozn. red.), archivní věc, úžasný vlašák, obrovský, krásný, pro mě vzor dokonalého vlašáku s jemnou chutí páleného sudu. A na třetím místě Pálava z vinařství Na důlku, ročník 2020, oranžové víno. Ideální pro ty, kteří ještě neznají oranžová vína, neboť právě tohle k nim otevře brány.

V nabídce jsou vína od dvanácti malých vinařů.