Neznámí vinaři

Kdo jsou neznámí vinaři

Nabízíme jen vína od mikrovinařů, které osobně známe. Neznámí vinaři stojí za výrobou svých vín od vinice po lahvování. Ve vinařství často zaměstnávají celou rodinu a od každé odrůdy dělají jen omezené množství lahví. Víno milují a budou Vám o něm vyprávět, dokud to vydržíte.

Každý z nich nás nadchnul něčím jiným. Podívejte se na videa, která Vám zprostředkují návštěvu jejich sklípku. Nemáte už teď pocit, že Vám chybí v ruce sklenička? U neznámých vinařů nás zajímá přístup k výrobě vína, filozofie vinařství a osobnost vinaře. A vinaři nám samozřejmě nic neplatí.

Honza Filip

Honza je nejskromnější vinař, kterého známe. Představte si, že jste udření, máte ruce plné hroznů a nezvaná skupinka Pražáků se Vám cpe do sklípku se slovy „dáte nám ochutnat víno?“ A Honza nás pustil dovnitř, napojil, pobavil a nic od nás nechtěl. Takže jsme se museli vrátit.

Jenda Strouhal

Jenda je jedním z největších “pařičů”, které jsme kdy potkali. Možná i proto před několika lety seknul s prací číšníka a sommeliera a vrhnul se na vinařství. Měl k tomu díky svým prarodičům vinařům dobré předpoklady. A zjevně i talent. První víno vyrobil v 18 letech, vinařství založil ve 23 letech a od té doby dělá vína pod vlastní etiketou.

Jiří Kopeček

Jirka je největší vinařský hipster, kterého známe. Odklonil se od mainstreamových vín a začal dělat skvostná přírodní vína. Důvodů je několik. Nechce dřít ve sklepě (jak říká: “su lenivý”), dává maximální prostor přírodě a hlavně, dělá víno, které chutná jen a jen jemu. Prostě odmítá vyrábět “aromatickou mrtvou vodu”.

Luboš Tichý

Luboš Vás na první pohled zaujme výškou přes 2 metry. Když začne mluvit, objevíte kombinaci povahových vlastností, které má málokdo: poctivost, zásadovost a smysl pro humor. Když otevře svou láhev, nadchne Vás pečlivě vyrobené víno, které ctí terroir Dolních Dunajovic. A až lahev společně vypijete, zjistíte, že i Mirek Dušín dokáže muvit pěkně sprostě.

Miroslav Rauš

Miroslav Rauš je nadšencem nových postupů ve výrobě vína, takže v jeho skepě objevíte úplně všecho. Také Vám vysvětlí, že víno se začíná pít v 10 hodin dopoledne a ke snídani je nejlepší šampaňské. Rád dělá víno a děti a všeho má hodně. Dejte si pozor, když Vás bude chtít provést celou svou produkcí. Bude to přes 30 vzorků.

Pavel Mayer

Díky vínu procestoval svět, ví o něm strašně moc a je to znát. Z hlavy vysype chemický rozbor vína, zná historii odrůd, bude Vám vyprávět o založení Mikulova, o složení půdy ve Francii a o tom, jak řešit vztahové problémy. Hodně se dozvíte a hodně se pobavíte. Zvlášť, když budete mít ve skupince ženy. Protože pan Mayer má rád hezký holky.

Petr Holec

Když jsme poprvé a náhodou vstoupili do vinařství Holec, zůstali jsme tu několik hodin. Říkali jsme si, že to je kvůli skvělému vínu. Později jsme pochopili, že víno je sice výborné, ale to není vše. Ve vinařství Vás obstoupí útulno, teplo a domácí harmonie, kterou vytváří idylický pár – Holcovi.

Ruda Košulič

Když ve vinohradu jezdí traktor, nepřekvapí Vás to. Když tam spatříte čtyřkolku, na které je vzadu přivázaný ručně vyrobený postřikovač a řítí se na něm rozesmátý chlapík v černých brýlích s cigaretou v puse, máte jasno. Tohle je skutečný vinařský pankáč.

Zbyněk Osička

Zbyněk je obrovský nadšenec vína, se kterým se cítíte moc příjemně. Rád se směje, rád o víně mluví a je na své lahve hrdý. Ve výrobě vína jde svou cestou, vykašlal se na staré postupy i metody a dělá si víno po svém. A získává za něj v zahraničí ocenění.

Vinařství Aurora

V Auroře vyrábí víno dva bratři – Filip a Vítek. Z obou dvou vyzařuje obrovská lehkost, nadšení a hravost. Nic není problém a vše chtějí vyzkoušet. Cuvée z Tramínu a Pálavy nazvali „Trapas“, místo rajčat zasadili do země kvevri na oranžové víno a svůj podpultový Pet-Nat otevírají šavlí.

Vinařství Filiberk

Když narazíte na moravské víno od vinaře z Turnovského paneláku, který vystudoval ekonomii, máte jasno: víno pochází od Roberta Tichého. Srdečného, bodrého, věčně rozesmátého a přátelského chlapíka, který se k vinaření dostal až nedávno. Když víno ochutnáte, pochopíte, že k tomu byl předurčen.

Z našeho blogu

Poslední články

Ověření věku

Kliknutím na vstup potvrzuji že mi bylo 18 let.