Best of Mikulov

Pokud jste se vydali na jižní Moravu, musíte vidět a zažít Mikulov. Tohle městečko je nejen vizuálním skvostem, ale je tu i fantastická atmosféra, úžasné podniky a krásná místa, kam zajít. Člověka dokonce sem tam napadne hříšná myšlenka „fakt chci strávit zbytek života v Praze?“

Tohle je podle nás 7 věcí, které musíte v Mikulově udělat:

 

1) Vydrápat se na Svatý kopeček
Ok, je to vysoko. Ano, schody nahoru nejsou žádná hitparáda, a kdo vyrazí v lodičkách, může odepsat boty i nohy. Ne, nahoře není žádné občerstvení, a dokonce tam neprodávají ani zmrzlinu z Opočna. Prostě bída každého výletníka, ale to místo je boží.
Nahoru se vydejte po křížové cestě kolem kapliček. Je to hlavní tah po modré, který nemůžete minout. Jdou po něm všichni. Výhled seshora ocenil i Petr, příjemně tam fouká a můžete nakouknout do kaple sv. Šebestiána. Mnozí to tady otočí a jdou stejnou cestou zpátky. Škoda. Když půjdete dál kolem dalších kapliček, narazíte na rozcestí „Pod Božím hrobem“. Tady se dejte na zelenou. Je to krásná cestička nad vinicemi, kde si užijete klid a pohodu a dovede Vás zpátky do Mikulova.

 

2) Ochutnat kokosovou zmrzlinu v Eiscafe Delicana
Protože jste vylezli na kopeček a vrátili se oklikou zpátky, zasloužíte odměnu. Takovou může být fantastická kokosovo-čokoládová zmrzlina v kavárně Eiscafe Delicana, která se nachází u spodního vstupu na náměstí. Ochutnali jsme tam i jiné zmrzliny, ale tenhle druh je prostě nejdál. Poctivá a skvělá. Možná náš zážitek umocnil fakt, že bylo pozdě večer a my byli po 5 hodinové degustaci, ale i tak je takhle zmrzlina úžasná.

 

3) Zastavit se na skleničku u Raušů
Další gastronomický zážitek na Vás čeká, když obejdete dům, ve kterém je cukrárna Eiscafe. Ve stejném domě, ale se vstupem na druhé straně, má svou malou vinárnu náš neznámý vinař Miroslav Rauš. Za barem můžete potkat například jednoho z jeho synů a ochutnat některý z klaretů, na které se specializuje. V horkém odpoledni doporučujeme bílé Frizzante extra dry, a pokud jste na sladší tak Frizzante rosé demi sec. Se skleničkou v ruce opření o dřevěný sud si užijte klidnou atmosféru náměstí.

 

4) Obdivovat výhled ze zříceniny Kozí Hrádek
Kozí Hrádek je druhé místo, kam byste se měli v Mikulově vyšplhat. Jak ho najdete? Je to ta druhá věc, co ční nad Mikulovem a není to Svatý kopeček. Cesta k němu je mnohem méně náročná. Dostaňte se nahoru nad náměstí, chvíli jděte nahoru Brněnskou a poté zahněte doprava. Čeká Vás pár schodů a poté překrásný výhled na střechy Mikulova a na zámek. Kolem Kozího Hrádku je spousta zeleně, malých zapadlých zákoutí a laviček. Takže krásné večerní místo, kam se schovat ve dvou (s lahví vína).

 

5) Ponořit se do vína ve Sklepní ulici
Z levé strany vinice, z pravé strany malebné sklípky. I kdybyste nešli na degustaci, zajděte se sem pokochat pohledem do vinic. Ulička je krátká a krásná, a když budete mít chuť, zkuste na některý ze sklípků zaklepat. Třeba budete mít štěstí a objevíte přívětivého neznámého vinaře. Takhle to alespoň děláme my. A pokud jste ve větší skupině a nemáte rádi nejistotu, objednejte si u nás degustaci u pana Mayera. V této uličce má nádherný prostorný sklípek s rotundou, kde ztratíte pojem o čase.

 

6) Prozkoumat jeskyně Na Turoldu
Pokud jste ve Sklepní ulici a do žádného sklípku Vás nevzali, je tu kousek ještě jeden alternativní sklep. Sice bez vína, ale zato hluboko pod zemí a s průchodem dlouhým 300 m. Jedná se o jeskyně Na Turoldu patřící do přírodní rezervace Turold. Místo běžných krápníků tu naleznete na stěnách korálové útesy alternativně popisované jako květák. Vede sem cesta po červené kolem vinic a zpátky se můžete vrátit třeba přes Kozí Hrádek.

 

7) Dobře se najíst
V Mikulově vznikají stále nové podniky a na náměstí najdete hned několik restaurací. Pokud si potrpíte na skvělé jídlo z čerstvých a kvalitních surovin a neštvou Vás na Moravě pražské ceny, zajděte do restaurace Sojka & spol. ve spodní části náměstí. V době oběda nebo večeře budete stoprocentně čekat. Číšník si vezme Vaše telefonní číslo, Vy si dáte dole skleničku až dvě a počkáte na zavolání. Čekat se určitě vyplatí. Pokud chcete vysokou gastronomii s francouzským nádechem, zajděte do Hotelu Templ. Úžasné jídlo ovšem za ceny odpovídající vysoké kvalitě. Pokud řešíte rozpočet, dejte si na náměstí kebab. Potěší, zasytí a majitel Vám dá tolik chilli, kolik budete potřebovat. V každém případě se určitě vyhněte Restauraci pod radnicí (na náměstí u kašny). Na takovou kombinaci nepříjemného personálu a fádního jídla narazíte málokdy.

 

*) Užít si neskromný luxus
Dobře, tohle je na hranici zpovykanosti, zhýčkanosti a luxusu. Ale představte si to: ležíte v teplé bublající vířivce vysoko nad mikulovskými střechami, koukáte na Svatý kopeček, opalujete se a popíjíte první dopolední drink. Pokud je Vám ta představa přímo odporná a raději od sedmi ráno proháníte kola bicyklu, ignorujte nás. V opačném případě: Hotel Galant, Mikulov.