O nás

irena-a-petr-rubasovi
Proč a jak vznikli Neznámí vinaři

Milujeme jižní Moravu

Jako rodilí Pražáci jsme jednoho dne vyjeli na jižní Moravu a žasli jsme. Krásná příroda, milí lidé a všude víno. Začali jsme sem jezdit na kola, ale když jednou Petr před Pavlovem odhodil kolo do příkopu (kdo zná Pavlov, chápe proč), bylo jasné, že cyklovýlety skončily.

Začali jsme objevovat vinaře. První z neznámých vinařů, kterého jsme potkali, byl Pavel Mayer. Degustace u něj byl celoživotní zážitek, na jehož konci nám pan Mayer otevřel vína z roku našeho narození. Je obrovská škoda, že si z toho pamatujeme jen to, že se to stalo.

Postupně jsme ochutnávali více i méně zajímavá vína z velkých vinařství i "butiků". Ale nejvíc náš nadchli mikrovinaři. Srdcaři, kteří poctivě pracují a znají cestu svých vín od vinice až po lahev. Začali jsme navštěvovat malá rodinná vinařství, až vznikl projekt Neznámí vinaři.

Kritéria neznámého vinaře

Koho vybíráme

Stanovili jsme si zásady při výběru neznámých vinařů:

Víno je vždy na prvním místě - prostě musí být skvělé, a to v celém portfoliu, které ochutnáme. I když se nám něco líbí více a něco méně, nesmíme narazit na vyložené propadáky a sudovku.

Velikost produkce je u našich vinařů omezená, a to do 50 tisíc lahví ročně. Každé víno tak vzniká ve velmi omezeném množství třeba jen pár stovek lahví. Nevýhodou bohužel  je, že vína v průběhu roku nenávratně mizí.

Hrozny pochází alespoň z části z vlastních produkce. Pokud vinař sám pracuje na vinohradě, věnuje révě potřebnou péči a čas a stará se šetrně o svou půdu, odrazí se to na kvalitě hroznů a následně i vína.

Šetrná výroba vína, která se promítá např. do minimalizace zásahů vinaře, omezování přidaných látek ve víně, zejména pak nízký obsah síry. To, že vinař mošt nedoslazuje, je samozřejmost.

Celkový dojem z vinařství a osobnost vinaře jsou klíčové. Máme naše vinaře rádi, setkáváme se s nimi nejen pracovně, ale i soukromě, takže vybíráme jen ty, které chceme podporovat. A hlavně, povaha vinaře se vždy promítne do vína.

irena-a-petr-rubasovi
irena-a-petr-rubasovi
Co nabízíme

Zážitky, zábavu, znalosti

Když jsme se začali vínu věnovat naplno, bylo jasné, že se máme ještě hodně co učit. Absolvovali jsme kurzy na Vinařském institutu a Vinařské akademii Valtice, které jsme zakončili sommeliérským kurzem a zkouškami. Není to samozřejmě to nejdůležitější, ale jsme certifikovaní sommeliéři.

Objevování vína je ale nekončící proces, takže se stále učíme, ochutnáváme a snažíme se nezaspat dobu.

Poradíme, vysvětlíme

Víno nesmí nudit

Několik let pořádáme veřejné i soukromé degustace s hlavním cílem: s nadhledem a lehkostí ukázat, že v České republice vznikají špičková vína. Degustace pojímáme zábavně, protože k vínu patří uvolněnost a dobrá nálada. S chutí si popovídáme s enologem o battonagi i s úplným laikem o rozdílech mezi bílým vínem a rosé.

Degustace nás baví a zažili jsme jich už spousty. Pořádáme je kdykoliv a kdekoliv a to v češtině, angličtině a francouzštině. Uskutečnili jsme ochutnávku pro největší tuzemské firmy i pro francouzského sommeliéra, degustovali jsme on-line s celou EU v rámci českého předsednictví, uspořádali jsme ochutnávku ve vlaku i na lodi. Prostě výzvy nás baví.

 

Plánované degustace

degustace-neznami-vinari