Pavel Mayer

Pavel Mayer

 

Pavel Mayer

Díky vínu procestoval svět, ví o něm strašně moc a je to znát. Z hlavy vysype chemický rozbor vína, zná historii k dané odrůdě, při vyprávění plynule přechází od hroznů k dějinám Rakouska Uherska, ke složení půdy ve Francii a zpátky k chemickým reakcím během kvašení.

Časem si zvyknete, že se v překrásné rotundě jeho sklípku opíráte o staré hraniční kameny, že posloucháte o historii Ditrichštejnů v Mikulově a přitom zíráte na stěnu se zarámovaným děkovným dopisem s vlastnoručním podpisem „Hillary Clinton“. No a tento vinař také miluje ženy. Rád o nich mluví, rád jim skládá poklony a rád je přirovnává k vínu. Takže zjistíte, že panenské víno je sice zajímavý zážitek, ale nijak zvlášť nechutná.

Jaké dělá víno

Převážně suché a bílé, se zbytkovým cukrem do 4 g/l, ale má i červená vína. Například jeho Blauburger je fantastický. Soustředí se na oblast, ze které víno pochází a na charakteristiku dané odrůdy a půdy. Specifika místa, kde réva vyrostla, musí být ve víně znát. Je to vinař, který víno respektuje a nepřetváří podle poptávky. Jinými slovy nedělá z mrkve celer, i kdyby se na celer stály fronty. A také u něj najdete PIWI odrůdy. Už jste někdy pili například Souvignier gris nebo Donau Riesling? Ochutnejte je.

Proč ho máme rádi

Proč ho navštívit

Degustace ve sklípku pana Mayera je nevšední zážitek. Kromě získání obrovského množství informací se skvěle pobavíte. Strávíte pár hodin s neskutečně optimistickým a vitálním vinařem, co Vám dá rady do života a zahrne Vás vědomostmi.

A pokud se bude dobře bavit, možná sáhne do svého archívu. A třeba začne otevírat lahve z roku Vašeho narození. Nám se to stalo.