Pavel Mayer

Mayer

Pavel Mayer

Díky vínu procestoval svět, ví o něm strašně moc a je to znát. Z hlavy vysype chemický rozbor vína, zná historii k dané odrůdě, při vyprávění plynule přechází od hroznů k dějinám Rakouska Uherska, ke složení půdy ve Francii a zpátky k chemickým reakcím během kvašení.

Časem si zvyknete, že se v překrásné rotundě jeho sklípku opíráte o staré hraniční kameny, že posloucháte o historii Ditrichštejnů v Mikulově a přitom zíráte na stěnu se zarámovaným děkovným dopisem s vlastnoručním podpisem „Hillary Clinton“. No a tento vinař také miluje ženy. Rád o nich mluví, rád jim skládá poklony a rád je přirovnává k vínu. Takže zjistíte, že panenské víno je sice zajímavý zážitek, ale nijak zvlášť nechutná.

Jaké dělá víno

Převážně suché a bílé, se zbytkovým cukrem do 4 g/l, ale má i červená vína. Například jeho Blauburger je fantastický. Soustředí se na oblast, ze které víno pochází a na charakteristiku dané odrůdy a půdy. Specifika místa, kde réva vyrostla, musí být ve víně znát. Je to vinař, který víno respektuje a nepřetváří podle poptávky. Jinými slovy nedělá z mrkve celer, i kdyby se na celer stály fronty. A také u něj najdete PIWI odrůdy. Už jste někdy pili například Souvignier gris nebo Donau Riesling? Ochutnejte je.

Proč ho máme rádi / Proč ho navštívit

Degustace ve sklípku pana Mayera je nevšední zážitek. Kromě získání obrovského množství informací se skvěle pobavíte. Strávíte pár hodin s neskutečně optimistickým a vitálním vinařem, co Vám dá rady do života a zahrne Vás vědomostmi.

A pokud se bude dobře bavit, možná sáhne do svého archívu. A třeba začne otevírat lahve z roku Vašeho narození. Nám se to stalo.

Ověření věku

Kliknutím na vstup potvrzuji že mi bylo 18 let.