Filiberk – Robert Tichý

Filiberk2

Vinařství Filiberk

Když narazíte na moravské víno od vinaře z Turnovského paneláku, který vystudoval ekonomii, máte jasno: víno pochází od Roberta Tichého. Srdečného, bodrého, věčně rozesmátého a přátelského chlapíka, který se k vinaření dostal až nedávno. Když víno ochutnáte, pochopíte, že k tomu byl předurčen.

Robert se odlišuje od většiny běžných vinařů: původem, přístupem k vínu i k životu. K vinaření přistupuje s intuicí, pokorou k přírodě, vírou v Boha a snahou navázat na dávné tradice. Například tím, že pěstuje jen ty odrůdy, které historicky patří do okolí Kobylí.

Jaké dělá víno

Na rozdíl od jiných vinařství se vína z Filiberku nesnaží zalíbit všem. Robert vyrábí pouze suchá vína z několika málo odrůd, které sám vypěstoval a které patří do terroiru Kobylí. Na sladkou Pálavu tu nenarazíte, ale na úžasný suchý minerální Sauvignon nebo plný a mohutný Cabernet Moravia ano. Robert nechce přírodu „ohýbat“ a zneužívat. Víno vyrábí intuitivně a s pokorou tak, aby vzniknul přírodní produkt s minimem zásahů zvenčí.

Proč ho máme rádi / Proč ho navštívit

Když jsme ochutnali první lahev vína z Filiberku, do několika hodin jsme klepali na dveře vinařství. První setkání bylo spontánní a krásné a nám se nechtělo z Kobylí odjíždět. Robert zářil nadšením, když mluvil o svém víně a my zářili, když jsme víno pili. Robert má otevřené srdce, je upřímný a když ho nadchne cizí víno, neváhá jinému vinaři zavolat a okamžitě ho pochválit.

Ověření věku

Kliknutím na vstup potvrzuji že mi bylo 18 let.