Zničená fasáda ve Valticích

Probíhá křest PetNat Ruby a PetNat Vasil. Nejprve je vše normální, ale najednou se vše mění na fialově kropenaté, kromě Rubyho. Ten totiž držel v ruce červený PetNat. Krizovou situaci zachránila paní Zouharová a magické čistidlo Pálava 2016.

Varování: když se domluvíte s kapelou Vasilův Rubáš na koncertě, připravte se na všechno. Klidnější typy, zvláště mírumilovní rodiče, nemusí kouzlo kapely napoprvé docenit. Když se domluvíte s kapelou na křtu perlivého vína, nedocení to nikdo. Obzvlášť kdysi mírumilovní a teď již zuřiví a flekatí rodiče.

 

Jak to vzniklo

Příběh začal ve Valticích, kde proběhl dlouhý večer plný filozofie ve Vinařském domě Kopeček. Tady se ukázalo, že si s Jirkou Kopečkem rozumíme, že je mnohem větší hipster než polovina vousatých Holešovic, že nám chutná jeho oranžové víno a že je úžasný “neznámý” vinař. A Jirka také zjistil, že se mu líbí Vasilův Rubáš, takže proč neuspořádat jednoho dne koncert na náměstí ve Valticích. A tato idea se neutopila ve víně, ale překvapivě se o pár týdnů později realizovala.

Klidný koncert

Valtice jsou krásné a klidné. Náměstí s kostelem Panny Marie je čisté, domy opravené a atmosféra svádí na odpolední skleničku svěžího vína. A tento klid najednou rozboří dvojice zpovykaných Pražanů, kteří začínají hrát na na náměstí před vinotékou Valtického vinařského guru Kopečka svou tvorbu. Kdyby nedošlo na křest, odešli by všichni spokojení, pobavení a děti by si odnášely slovník obohacený o slova z kategorie: „tohle si Aničko nikdy neslyšela“.

Katastrofa

Jirka dělá fantastická autentická vína a přál si pokřtít novinku „PetNat“, neboli perlivé přírodní víno. Červené provedení PetNatu je z barvířky Rubinet (nádherně syté PIWI odrůdy), takže má pronikavou tmavě fialovou barvu, kterou z ničeho nesundáte. Když Jirka požádal kmotry, aby víno pokřtili, Vasil s Rubym chytli lahve, roztřásli je a nasměrovali proti sobě. Výsledek byl zničující: fialová fasáda, fialoví hosté, fialová kapela, fialový Kopeček. Na náměstí zavládlo zděšení, lidé vstřebávali, co se stalo a kapela se znovu, ale méně suverénně chopila nástrojů. Zatímco jsme s manželkou Vasila počítaly, kolik bude stát naše rodinné rozpočty nová fasáda historického domu, Jirka Kopeček se překvapivě stále dobře bavil.

Žlutý zázrak

Kdysi žlutá fasáda pomalu zasychala, což stvrdilo katastrofální dopad křtění. Koncert pokračoval v mírně nervózní náladě, když z domu vyšla paní Zouharová s lahví polosladké Pálavy ve výběru z hroznů ročník 2016 a houbičkou. Pomalu začala houbičkou namočenou do Pálavy umývat fasádu. A před očima všech se odehrával zázrak. Za hudebního doprovodu kapely a posléze i fyzické pomoci se pomocí jedné lahve luxusní Pálavy podařilo zničenou fasádu uvést do stavu, který připomíná normál. Dobře, fasáda není stejná, jako před křtem, ale stav je akceptovatelný. Kdo o incidentu neví a na fasádu zaměří pozornost, řekne si „sem tam kocour, malíři jsou lemplové“. Kdo o incidentu ví, věří v Boha a v Pálavu. A co na to Jirka? Ten se stále usmíval.

PetNat v nabídce pro jistotu nemáme, Ruby má zakázáno se k němu přibližovat. Ale zmíněnou zázračnou Pálavu ano. Neberte ji jen jako špičkové sladší víno, ale jako univerzální věc, kterou musíte mít doma.